PEST JE

PEST JE OF WORD JE GEPEST? DAT IS DE VRAAG!

Toneelstuk en workshop in de klas over pesten op school

9 t/m 14 jaar

pest je of word je gepest

Je pakt je boeken en kijkt verveeld uit het raam. Weer een saaie les op school? De docent begint. Net zo ‘saai’ als de vorige keer? Maar dan… komen twee nieuwe leerlingen je klas binnen. Ze presenteren zichzelf op een unieke wijze en proberen zichzelf van hun beste kant te laten zien. Ze halen hierbij het onderste uit de kan en gaan over lijken. Ze doen alles om er bij te willen horen. Alles?!? Pest je of word je gepest? Dat is de vraag!

Toneelstuk pesten op school
Dit project is een unieke manier om theater in de klas te brengen. Met een relevant onderwerp als pesten op school is dit theaterproject niet alleen herkenbaar, maar nog leerzaam ook. Er wordt in veel gevallen immers gepest op school, maar op deze manier wordt het toegepast en bespreekbaar gemaakt. De veiligheid en kleinschaligheid van dit project maken dat er voor de leerlingen meer ruimte is voor verbinding en verdieping. Daarnaast hoeven scholen voor dit theaterproject zich organisatorisch niet tot nauwelijks aan te passen.

Pest je

Workshop en voorstelling pesten met lesbrief
Tevens is bij dit project een lesbrief ontwikkeld, waardoor de docent het project over pesten in de klas kan voorbereiden en nabespreken. Dit theaterproject duurt in korte versie 50 minuten bestaande uit een voorstelling + workshop. In de lange versie van 100 minuten bestaat dit theaterproject uit een voorstelling, een workshop en een nagesprek over pesten op school. De acteurs gaan dan dus samen met de leerlingen dieper op de inhoud in. Ook zullen er concrete afspraken gemaakt worden met elkaar t.a.v. pesten in de klas.

Overige info voorstelling pesten in de klas
Doelgroep: Groep 5 tot en met 8 Primair Onderwijs. Klas 1 en 2 Voortgezet Onderwijs.

Theaterproduct: Theaterproject (workshop + voorstelling pesten).

Doelstelling: Leerlingen krijgen inzicht in het eigen gedrag en hun rol in pestsituaties (pester/gepeste/meelopers/omstanders et cetera). Actief en receptief kennismaken met theater.

Duur: De korte versie van 45/50 minuten. De lange versie van 90/100 minuten.

Benodigdheden: Klaslokaal met normale opstelling van stoelen en tafels en toegang tot stroompunt. Een standaard stopcontact is voldoende voor dit project over pesten op de basisschool of middelbare school.

Groepsgrootte: Maximaal 30 leerlingen per project.

Bijzonderheden: Bij dit project hoort een vrijblijvende lesbrief met suggesties voor verwerkingslessen t.a.v. de thema’s: pesten en theater.

Ervaringen toneelstuk pesten

Ik Pest, Jij Pest, Wij Pesten NIET!

Docent Nieuwe Lyceum Bilthoven

De voorstelling was geweldig en heel herkenbaar. We hebben vandaag nog veel nagepraat.

Docent Carolus Borromeus College Helmond(vmbo-t, havo en vwo)

De leerlingen van beide groepen en ikzelf vonden het echt fantastisch! Erg herkenbaar en het maakte flink wat gevoelens los bij iedereen.

Leerkracht groep 8 De Witte School Arnhem

contact en adres